Olej z ostropestu plamistego

22,00 40,00 

Olej z ostropestu plamistego tłoczony na zimno z ziaren ostropestu uprawianego w Polsce, nierafinowany, niefiltrowany, bez jakichkolwiek dodatków, 100% naturalny. Tłoczony na bieżąco celem zachowanie maksymalnej świeżości. 

 

Składniki: olej z ostropestu plamistego

na terenie zakładu używany jest sezam

 

Przechowywanie: w temperaturze 4-10 stopni Celsjusza w zamkniętej butelce z dala od źródeł światła, może wytworzyć się naturalny osad

 

Zastosowanie: można dodawać do potraw, sałatek, kaszy, ryb, twarogów lub bezpośredniego spożycia, stosowany w kosmetyce – nakładając go regularnie na twarz możemy opóźnić proces starzenia .

Wyczyść
SKU: brak Kategoria:
Share:

Ostropest plamisty w rejonie Morza Śródziemnego od 2000 lat uznawany jest za roślinę leczniczą. Jego pozytywne
działanie na ludzki organizm jest bardzo dobrze udokumentowane i wiele osób już korzysta z niezliczonych zalet ostropestu.

Dobroczynne właściwości oleju z ostropestu:

  •  przeciwzapalne, stabilizujące, stymulujące rozwój i regenerację komórek wątrobowych, w związku z tym wspomaga leczenie osób z marskością wątroby
  • chroni przed wirusowym zapaleniem wątroby, przed czynnikami uszkadzającymi jej komórki np. alkohol, metale ciężkie, pomaga również w ich regeneracji.
  • działa odtruwająco i ochronnie na miąższ wątroby i nerek, oczyszcza cały organizm z trucizn
  • sylimaryna działa jako antidotum w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym, jeżeli zostanie podana w 10 minut po zatruciu!
  •  łagodzi zaburzenia funkcji wątroby, dróg żółciowych, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, zmniejsza zapalenia jamy ustnej, dziąseł, krtani, obniża poziom cholesterolu, , polepsza wzrok, zmniejsza ryzyko chorób serca i wzmacnia cały układ odpornościowy
  • działa osłonowo przy antybiotykach i chemioterapii, hamuje podziały komórek nowotworowych
  • poprawia apetyt, wspomaga procesy trawienne, idealny przy wzdęciach
  • polecany jest przy migrenowych bólach głowy, chorobie lokomocyjnej
  • przyczynia się do powstrzymywania krwawień, na przykład z żylaków odbytu, nosaczy jelita grubego
  • olejem z ostropestu można też smarować rany po oparzeniach, ropiejące i trudno gojące się
  • stosowany jest w leczeniu egzemy, ropni, nadmiernego rogowacenia skóry, w objawach alergii atopowej, kontaktowej oraz przy świerzbie.

Ostropest w formie owoców oraz oleju zawiera wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które razem z sylimaryną chronią przed wolnymi rodnikami. Mieszanka ta ochrania błony komórkowe przed tymi szkodliwymi utleniaczami, co czyni z niej idealny środek stosowany w kosmetologii przeciwstarzeniowej.

Pojemność

250 ml, 500 ml

długi opis